Żaden Polak nie jest w stanie wyobrazić sobie codziennej kuchni bez tłuszczu. Na głębokim tłuszczu smaży się ryby czy kotlety, sprawiając, że Polakom grozi epidemia otyłości, jaka jest już obecna w krajach Zachodu. Zwyczajny olej roślinny jest bardzo kaloryczny, szczególnie jeśli używa się go bardzo dużo, nie mówiąc już o smalcu lub podobnych produktach. Alternatywą dla takich tłuszczu może być oliwa extra virgin, czyli oliwa z pierwszego tłoczenia, jaka ma najwięcej zbawiennych właściwości, witamin oraz pozytywnych dla zdrowia tłuszczu.



Dobrym wyborem jest również oliwa hiszpańska. Jest to zdrowszy rodzaj tłuszczów, mniej kaloryczny. Oczywiście z używaniem oliwy również nie należy przesadzać. Najlepiej będzie zaopatrzyć się w specjalny pędzelek, za pomocą którego rozsmaruje się oliwę cienką warstwą na patelni. Dzięki temu nawet smażenie, które teoretycznie nie jest najzdrowszym sposobem na przygotowywania jedzenia, staje się o wiele bezpieczniejsze dla ludzkiego organizmu i nie przyczyni się do powstania dodatkowych wałeczków tłuszczu. Oliwa powinna wypchnąć wszystkie tłuszcze, jakie są dzisiaj nadal używane w polskich kuchniach, dla dobra samych Polaków.