Niemalże wszystkie sklepy sprzedające świeże produkty spożywcze muszą być zaopatrzone w jakiegoś rodzaju lady chłodnicze, które są w stanie utrzymać obniżoną temperaturę powietrza. Dokładnie taka samą funkcję spełniają witryny chłodnicze, chociaż najczęściej będą służyć trochę innym produktom. Trzeba tutaj jednak mieć na uwadze kilka czynników, ponieważ lady chłodnicze są bardzo różne i można naprawdę przejechać wieprzy ich wyborze. Najważniejsze dla nas zawsze muszą być dwa elementy: zdolność do utrzymywania odpowiedniej temperatury i wykorzystanie energii.

Zdolność do utrzymania właściwej temperatury to coś istotnego w szczególności jeśli chodzi o witryny chłodnicze. Częste zmiany temperatury przy produktach w nich umieszczanych powodują bardzo szybkie się ich psucie. Lady chłodnicze to z kolei wielkie czarne dziury pochłaniające prąd. Im cieplej w otoczeniu, tym więcej go nam zjedzą. Trzeba się tutaj bardzo postarać, by wybrać produkt z silnikiem o bardzo wysokiej sprawności i z obudową, która będzie w odpowiedni sposób izolowała wnętrze urządzenia. Słabe chłodzenie to w zasadzie taki sam problem dla rachunku za prąd, jak duża ucieczka zimnego powietrza.