Coraz większą wagę przykładamy do tego, jak i czym się odżywiamy. Wynika to z rosnącej świadomości społecznej i z tego, że w zasadzie nikogo nie trzeba już specjalnie przekonywać, że tak zwana zielona kuchnia zapewnia nam zdrowie. Posiłki pełnią kolosalną rolę i wpływają na cały organizm. Oczywiście znaczenie przykłada się też do tego, w jakie składniki się zaopatrujemy oraz z jakich źródeł-nie wszystko to, co na pierwszy rzut oka jest zdrowe, w praktyce takie jest. Wystarczy to prześledzić na podstawie warzyw i owoców- najważniejsze jest tutaj to, skąd je nabywamy i czy mamy pewność, że są naprawdę naturalne i pozbawione wszystkich ulepszaczy. Jak zatem to sprawdzać? Dzisiaj istnieje masa hodowli ekologicznych, wcielających w życie założenia zielonej kuchni, posiadających odpowiednie certyfikaty, zapewniające nas o pochodzeniu poszczególnych składników. Znajdziemy je bez trudu i mimo tego, że ceny będą tam nieco wyższe, to jednak jest to całkiem opłacalna inwestycja.

Żywienie a odporność

Spożywanie odpowiedniej ilości zdrowych składników i zatrzymywanie przy tym jak największej części witamin, to jedno z jedna z idei zielonej kuchni. Jeśli chcemy cieszyć się dobrym zdrowiem i zapewnić sobie odpowiednią odporność, co zacznijmy od jedzenia. To, co jemy wpływa na to, jak się czujemy. Dostarczanie niepełnowartościowych posiłków odbija się na nas w znacznym stopniu. Żadna suplementacja i witaminy, nie zastąpią naturalnych składników odżywczych. Z tego względu tak istotne, jest rozsądne czerpanie z natury tego, co najlepsze. Po przestawieniu się na taki tryb, rezultaty będą widoczne natychmiast. Objawiają się one większą siłą i chęcią do działania, eliminacją poczucia nieokreślonego objedzenia i ciężkości. Ponadto nasz metabolizm się poprawi a problemy żołądkowo- trawienne znikną. Zielona kuchnia i wszystko to, co się z nią wiąże działa i napędza do działania. Po zauważeniu poprawy, na pewno już nigdy nie będziesz chciał wrócić do starych nawyków.