Miłośników czarnej kawy nie brakuje, a co roku ten produkt zyskuje coraz większą popularność, dzięki swoim właściwościom pobudzającym i smakowym. Połączenie przyjemności z pobudką to nie jedyne istotne aspekty, które może zaproponować nam kawa, jednak warto pamiętać o tym, że jedynie najwyższej jakości produkty, będą w stanie zagwarantować pozytywne działanie na organizm. Jaka kawa jest najlepsza? Oczywiście kawy ziarniste, które zostały wyprodukowane przez renomowanego światowego producenta. Zazwyczaj te same firmy posiadają w swoim asortymencie również kawy mielone, które nie zawsze są najlepszym wyborem dla prawdziwych smakoszy. Zastanówmy się nad tym, czym kawy ziarniste górują nad swoim mielonym przyjacielem.

Kawy ziarniste i ich wyjątkowy smak

Ziarna utrzymują dużo lepiej smak i zapach kawy, o czym można przekonać się, mieląc ją samodzielnie w młynku oraz wąchając obydwa produkty. Zapach będzie pierwszym bodźcem, przy którym zauważymy prawdziwą i wspaniałą różnicę. Kolejnym krokiem jest zaparzenie napoju z jednego i drugiego surowca – oczywiście należy wykonać proces w obydwu przypadkach tak samo, by ten sprawdzian był w pełni miarodajny. Zapach zaparzonego napoju również będzie o wiele bardziej intensywny, więc można spodziewać się również tego, że kawy ziarniste oferują dużo mocniejszy smak. Osoby preferujące delikatniejsze napary, mogą obawiać się takiej formy, jednak warto zaznaczyć, że istnieje na świecie wiele rodzajów, które charakteryzują się różnymi aromatami – eksperymentowanie jest w tym wypadku niezwykle wskazane.

kawy ziarnisteSiła kofeiny – kawy ziarniste kolejny raz górą

W kolejnym akapicie, zajmijmy się kwestią, która jest niezwykle istotna dla bardziej doświadczonych kawoszy. Mowa na temat ilości kofeiny. Czy smak ma coś wspólnego z mocą? Czy im kawa pachnie lepiej, tym pobudzi nas mocniej? Czy w ogóle mocniej, oznacza lepiej? Oczywiście smak ma wiele wspólnego z mocą i intensywnością działania, jednak warto wybierać ziarna sprawdzonego producenta, który gwarantuje najwyższą jakość. Wszystko zależy nie tylko od rodzaju i gatunku uprawianej i zbieranej rośliny, ale również od sposobu wypalania ziaren, który powinien być starannie przygotowany od samego początku, do końca. W innym wypadku kawa może stracić swój aromat, smak i moc, a dodatkowo jej działanie nie będzie przyjemne – istnieje również teoria, że nadmierna potliwość, uczucie niepokoju i trzęsące się ręce, to efekty przeprowadzenia błędnego wypalania ziaren, jednak tę kwestię poruszymy w innym wątku, gdyż jest to bardzo rozwojowy temat.